Möt Jobbentréns grundare Mark och Dea! ⭐️

Varför startade ni Jobbentrén och hur kom ni på idén?

Det var våren 2016 vi började prata om det som idag är Jobbentrén. Vi ville starta ett företag som kunde driva samhällsnytta och samtidigt vara ekonomiskt hållbart och långsiktigt, exakt hur och vad det skulle bli visste vi inte då. 

En av vår tids stora frågor är den om hur vi ska integrera nyanlända i samhället, och då var den stora flyktingvågen 2015 färsk i minnet. Vi började titta på integrationsfrågan, och insåg snabbt att den viktigaste nyckeln är att få ett jobb. När man har det kommer övriga delar av bara farten - språk, ekonomi, nätverk och känslan av att tillhöra, bidra. 

Forskning och statistik visar att sju av tio jobb förmedlas via kontakter. Något nyanlända oftast saknar helt. Vi kom på att vi ska nischa oss just på det – att matcha företag med nyanlända talanger. 

När vi började träffa nyanlända arbetssökande förstod vi att det fanns ytterligare en problematik - av dem som lyckats få ett första jobb så var det många som förlorade jobbet inom bara ett par veckor eller månader. Det är såklart dåligt för likväl arbetsgivare som nyanlända, och samhället i stort. 

Därför bestämde vi att Jobbentrén behövde göra mer än att matcha nyanlända och företag - vi skulle se till att rätt person hamnar på rätt jobb, och där får rätt stöd för att lyckas. På så sätt föddes idén om Jobbentréns coachningsprogram, vilket är det som gör oss unika. 

Vilka var era första kunder?

Det var en handfull fantastiska individer som trodde på oss som personer och som gav oss en möjlighet att testa vår idé. Då hade hade vi inga bevis för någonting, och dem tog en chansning. Nu, tre år senare, är våra metoder och verktyg beprövade. 

Hur känns det att Jobbentrén fyller tre år?

Helt fantastiskt! Vi båda sa upp oss från andra jobb för att satsa på det här, och det känns så häftigt att det blivit så lyckat. Idag har över 100 nyanlända talanger fått jobb via oss på 65 olika företag - av dem är 80% lyckade anställningar. Det är vi så sjukt stolta över!

Har ni något favoritminne från de här tre åren? 

Oj, svår fråga - det finns så många att välja mellan. I början var allt såklart väldigt starkt, när vi gjorde saker för första gången. Första rekryteringsträffen när vi träffade massor av nyanlända jobbsökande. Det var så många människor, som gjorde så starka intryck. Det blev så tydligt att det fanns så många fantastiska människor där ute, som bara väntade på en chans att få visa vad de går för. 

Den första anställningen vi förmedlade var såklart en milstolpe: Prets från Filippinerna som började på restaurangen Le Rouge. En annan var när han fick fast anställning efter ett halvår. 

Alla de starkaste minnena är kopplade till de fantastiska människor vi träffat längs vägen. Våra kollegor som gör Jobbentrén till vad det är, de nyanlända talangerna som fått jobb via oss och som lärt känna genom coachningen - och såklart alla arbetsgivare, som väljer att tänka i nya banor när de rekryterar. Tillsammans skapar vi integration! 

Hur ser en vanlig dag ut för er?

Mark: Mitt jobb är att få fler personer att anställa via Jobbentrén, så jag träffar mycket kunder, både nya och gamla. Varje dag är det möten med nya människor, och det trivs jag så bra med. Dessutom arbetar jag mycket med verksamhetsutveckling - främst i koppling till coachningsprogrammet och vår kundvård - för att hela tiden utveckla oss!

Dea: Precis som Mark träffar jag en hel del folk, men vi försöker ändå hålla min kalender lite mindre uppbokad då en av mina viktigaste arbetsuppgifter är att vara en närvarande ledare och bollplank till alla medarbetare. Jag är även rekryteringsansvarig, vilket betyder att jag säkerställer att matchningarna mellan nyanlända och företagen som anställer via oss blir lyckade.

Vad är det bästa med att jobba på Jobbentrén?

Att varje dag göra någonting som känns meningsfullt och att vi dessutom ser så tydliga resultat av vad vi gör är också helt fantastiskt. Det finns så många fina historier som vi får ta del av varje dag. Alla människor vi träffar - alla nyanlända talanger och alla modiga arbetsgivare - det är det absolut bästa. 

Det har också varit otroligt häftigt att se Jobbentréns team växa. För tre år sedan var Jobbentrén en idé, idag är vi sju heltidsanställda. Utan våra fantastiska medarbetare hade inte Jobbentrén varit vad det är idag.

Föregående
Föregående

Parvin på pearson

Nästa
Nästa

Hälsning från Jobbentrén!